Zupa rybna
Inspiracją do zrobienia tej zupy był przepis Karola Okrasy. Zupa smaczna, a wymalowane na jej powierzchni za pomocą łyżki esy floresy sosem estragonowym dają nam niepowtarzalny efekt plastyczny za każdym razem inny. Można by powiedzieć, że tę zupę jemy oczami. Smacznego!
- Składniki:
- 2 pokrojone na drobno cebule
- 1 korzeń pietruszki też drobno pokrojony
- pół korzenia selera drobno pokrojonego
- oliwa z oliwek
- 1/2 kg ryb: może być-szczupak, łosoś, lin, flądra..lub inna dowolna ryba ale bez ości, skóry, głów i płetw.
- 100g masła
Przyprawy: - po pół łyżeczki: mielonej ostrej papryki, mielonego imbiru
- po 1 łyżeczce: mielonej słodkiej papryki, curry w proszku
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 250 g pomidorków z puszki
- 2 l zimnej wody
- sól i pieprz grubo mielony do smaku
Składniki na sos estragonowy: - 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1 łyżka świeżego drobno posiekanego estragonu lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
Wykonanie:
Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy cebulę, pietruszkę i seler. Przekładamy to do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy ryby pocięte na mniejsze kawałki. Też przekładamy je do garnka. Następnie na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem kleksa oliwy z oliwek i dodajemy czosnek wraz z przyprawami. Chwilę smażymy po czym dolewamy wino i zagotowujemy. Potem dodajemy pomidory z puszki i gotujemy całość ok. 3 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Całość gotujemy ok. godzinę, po czym blendujemy na jednolitą i gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykonanie sosu estragonowego:
Łączymy ze sobą majonez, śmietanę, estragon i czosnek.
Zupę nalewamy do talerzy i za pomocą łyżki na jej powierzchni ,,rysujemy” ozdobne kleksy. Zupę można podawać również z ryżem lub kluseczkami lanymi albo makaronem.
Smacznego!