Szpinak trzeba jeść, temu na pewno nikt nie zaprzeczy. Podaje się go w najsłynniejszych restauracjach na całym świecie. Jedzmy go dla zdrowia i smaku., bowiem obniża ciśnienie, chroni przed miażdżycą, zapobiega nowotworom,leczy stres,wspomaga produkcję czerwonych krwinek,pomaga naszej trzustce,wzmacnia wzrok. A , że w maju, czerwcu można szpinak zerwać z własnej działeczki czy taniej kupić na bazarze, polecam go kupić w większej ilości, po przebraniu opłukać i zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie , powkładać w opisane woreczki foliowe i zamrozić. A kiedy chcemy z odmrożonego można zrobić cuda- roladki, zupy, szpinak w serowym sosie…co Wam wyobraźnia i przepisy podpowiedzą. Do dzieła!
Składniki:
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
natka zielonej pietruszki lub zielonego koperku
1 cebula
30 dag szpinaku zamrożonego lub 3 garście surowego
1/2 szkl. słodkiej śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
W osolonej wodzie ugotować obraną marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach.Do tego dodać 1 łyżkę masła. Na patelni rozpuścić pozostałe masło i na nim zeszklić obraną i drobno pokrojoną cebulę, po chwili do niej wrzucić odsączony szpinak. Chwilę dusić. Dodać do gotujących warzyw w garnku. Wlać wodę jeżeli jest jej za mało z wywaru z warzyw. Chwilę podgotować całość, następnie zmiksować. W kubku wymieszać mąkę ze śmietaną i odrobiną gorącego wywaru. Wlać do zupy, podgotować, do smaku posolić i dodać świeżo zmielony pieprz. Wyłączyć i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki lub zielonego koperku. Zupa jest smaczna z grzankami czosnkowymi. Polecam!