Potrawka warzywno- grzybowa z pulpecikami

Jest to danie jednogarnkowe i co ciekawe im dłużej i więcej razy odgrzewane tym lepsze. Może być na obiad lub obiodo- kolację. Smaczne i wydajne, bo z podanej ilości ugotujecie go cały duży garnek. Polecam!

  • Składniki na pulpeciki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • Składniki na potrawkę:
  • 1 kg grzybów leśnych ( jeżeli nie masz mogą być pieczarki)
  • 3 duże cebule
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 puszki z krojonymi pomidorami
  • 500 g ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie pulpecików:

Mięso mielone połączyć z kaszą manną ,przyprawami,  przetartymi  przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem oraz rozbełtanym jajkiem. Namoczoną ręką kulać małe pulpeciki, które potem należy przesmażyć obustronnie na rozgrzanym oleju. Odłożyć je na bok.

Wykonanie potrawki:

W dużym garnku rozgrzewamy olej , szklimy na nim obraną i pokrojoną w piórka cebulę , po chwili wrzucamy oczyszczone i pokrojone na drobno grzyby. Dusimy wszystko ok. 10 minut często mieszając. Potem dodajemy pokrojone w kostkę: ogórki kiszone i paprykę różnokolorową. Zalewamy całość pomidorami z puszek wraz z zalewą i ketchupem.Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Całość dusimy pod przykryciem ok.10 min. Dodajemy przesmażone pulpeciki , mieszamy i razem dusimy następne 10 minut. Smakujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Potrawka ma być gęsta. Można podawać jako danie samodzielne lub jako danie obiadowe połączone z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem. Polecam i smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx