Skarby lata siostry Anieli

Przepis z klasztornej półki, dla tych którzy chcą mieć w okresie jesienno -zimowym zapas naturalnych witamin zamknięty w słoikach.

  • Składniki:
  • 1 kg młodych ogórków
  • 10 dag cebuli
  • 4-5  pomidory  dojrzałe ale nie wodniste
  • 2 łyżeczki soli
  • /2 szkl. octu 10%
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • siekany zielony koperek

Wykonanie:
Ogórki umyć i wraz ze skórą pokroić w krążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i z obraną cebulą pokroić w półksiężyce.Warzywa wymieszać, dodać  z sól, ocet,,olej i siekany zielony koperek. Tak pozostawić najlepiej w emaliowanej misce na 2 godz. Potem włożyć sałatkę do słoi i pasteryzować ok. 20 min. Przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx