Surówka krymska

Macie kapustę pekińską a na nią brak pomysłu? Proponuję surówkę z nią w roli głównej. Zrobicie większą ilość i będziecie przechowywać w lodówce to starczy do obiadu, obiado- kolacji lub na kanapki np. z serem do śniadania. Zróbcie a nie pożałujecie. Pomysł zaczerpnięty z jednej z grup kulinarnych. Najlepsza jest na drugi dzień jak już wszystkie jej składniki dobrze się połączą i puszczą cały aromat i sok. Smacznego!

  • Składniki:
  • 1/4 główki kapusty młodej
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 por
  • 2 ogórki korniszony lub kiszone małosolne
  • 4 łyżki majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapusty umyć i drobno poszatkować do dużej miski. Por umyć i pociąć w półplasterki. Ogórki pokroić w kostkę. Majonez i sok z cytryny wymieszać ze sobą. Wszystko wymieszać, dodać do smaku sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Znowu wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej pół godziny. Podawać dowolnie z kanapkami, ziemniakami,ryżem, kaszą ,rybą, mięsem do wyboru. Można też jako farsz do naleśników. Przechowywać w lodówce.Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx