Sałatka ogórkowo-paprykowa na zimę
Pyszna sałatka ogórkowo-paprykowa w słojach. Przychodzisz z pracy i nie masz czasu na robienie surówek, sałatek? Otwierasz słoik, odlewasz zalewę i już ją masz. Teraz w sezonie ogórkowym kup tanie na bazarze większe ogórki, takie jak na mizerię i 2 czerwone papryki. Poświęcisz trochę czasu na przygotowanie sałatki, ale później tylko ją otwierasz i delektujesz się pysznościami lata. Smacznego!
- Składniki:
- 4 kg obranych i pokrojonych w plastry ogórków
- 2 duże główki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanki cukru
- 1 szklanki octu 10% lub jak kto lubi łagodniej to octu jabłkowego
- 1 szklanki oleju
- 4 łyżki soli niejodowanej
- 1 szklanki wody
Wykonanie:
Ogórki obrać i pokroić tak jak na mizerię (ja to robię robotem). Paprykę umyć, wydrążyć z niej gniazda nasienne i pokroić ją na paski dowolnej wielkości. Posolić i całość odstawić na ok 2 godziny. Z podanych składników tj. cukru, octu, oleju oraz soku, który się wydzielił z ogórków i papryki oraz z 1 szklanki wody ugotować zalewę. Ogórki z papryką włożyć do słoi, na wierzch każdego włożyć obrane ząbki czosnku i całość zalać gorąca zalewą. Pasteryzować od zagotowania ok. 15 minut.