Karkówka z kiszoną kapustą i ananasem
Karkówka mięciutka, kruchutka a dzięki smakowi kwaśnej kapusty kiszonej, słodkiego ananasa i przyprawom ma niepowtarzalny smak. Do tego już tylko gotujesz ziemniaki lub ryż czy kaszę i danie obiadowe gotowe. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1/2 kg kapusty kiszonej domowej roboty (Przepis na kiszoną kapustę)
- 1 puszka ananasów krojonych
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Mięso oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry dowolnej grubości. Natrzeć je solą, pieprzem i roztartym w dłoniach czosnkiem niedźwiedzim. Przykryć folią i przełożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień obsmażyć na oleju z każdej strony plastry mięsa i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Kapustę kiszoną przełożyć na sito, dobrze odcisnąć z soku, drobno ją posiekać i obłożyć nią podsmażone plastry mięsa. Na nią nałożyć kawałki ok. 1-2 cm ananasa.Całość zalać sokiem ananasowym z puszki. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1,5 godz. W trakcie pieczenia sprawdzić czy nie wyparował sok, jeżeli jest go za mało to można dolać wody. Podawać danie wyłożone na półmisku lub po porcjowane bezpośrednio na talerze z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Można też spróbować z makaronem. Smacznego!