Syrop z aronii z cytryną

Syrop z aronii z cytryną

W blogu podawałam przepis na sok z aronii gotowany z liściami wiśni, a dzisiaj proponuję syrop z aronii z sokiem z cytryny. Polecam zdrowy sok szczególnie na okres jesienno-zimowy kiedy to musimy zadbać o nasz organizm żeby poradził sobie z przeziębieniami i grypą.

 

  • Składniki:
  • 2 kg owoców aronii zerwanej najlepiej we wrześniu lub październiku (najlepsza jest trochę przemarznięta)
  • 1,5-2 kg cukru
  • 3 litry wody
  • sok z 1 cytryny

 

Wykonanie:
Owoce aronii bez szypułek umyć i zalać w garnku wodą. Ugotować ją do miękkości. Następnie całość zblendować, dodać do tego cukier, wymieszać. Chwilę pogotować na wolnym ogniu, na końcu wlać do całości sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny. Wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Gorący syrop wlać do wyprażonych butelek lub słoi. Pasteryzować od zagotowania ok. 5-10 min. Po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Podawać syrop rozcieńczony z przegotowaną wodą. Smacznego!

 

Sok z aronii

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx