Syrop z aronii z cytryną
W blogu podawałam przepis na sok z aronii gotowany z liściami wiśni, a dzisiaj proponuję syrop z aronii z sokiem z cytryny. Polecam zdrowy sok szczególnie na okres jesienno-zimowy kiedy to musimy zadbać o nasz organizm żeby poradził sobie z przeziębieniami i grypą.
- Składniki:
- 2 kg owoców aronii zerwanej najlepiej we wrześniu lub październiku (najlepsza jest trochę przemarznięta)
- 1,5-2 kg cukru
- 3 litry wody
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Owoce aronii bez szypułek umyć i zalać w garnku wodą. Ugotować ją do miękkości. Następnie całość zblendować, dodać do tego cukier, wymieszać. Chwilę pogotować na wolnym ogniu, na końcu wlać do całości sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny. Wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Gorący syrop wlać do wyprażonych butelek lub słoi. Pasteryzować od zagotowania ok. 5-10 min. Po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Podawać syrop rozcieńczony z przegotowaną wodą. Smacznego!