Staropolska kapusta kiszona z ogórkiem
Przepis pochodzi z „Uniwersalnej książki kucharskiej” Marii Ochorowicz-Monatowa.
Tak przyrządzona kapusta była przysmakiem podawanym na dworach. Zrobiłam, spróbowałam i podaję przepis wg oryginału.
- Podaję składniki:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 3-4 obrane ze skórki ogórki kiszone
- 1 łyżka masła lub słoniny
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz do smaku
- 1 szklanki rosołu lub bulionu
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- cukier do smaku
- 1/2 łyżeczki maggi (ja myślę, że chodzi tu o suszony lubczyk)
„Pół kilograma kiszonej kapusty i trzy lub cztery obrane z łupy i skrajane w talarki kiszone ogórki zmieszać razem w kamiennej rynce. Włożyć łyżkę masła lub słoniny, pół drobno usiekanej cebuli, trochę pieprzu, soli, zalać szklanką rosołu lub bulionu i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta i ogórki będą zupełnie miękkie. Wtedy podprawić kilku łyżkami kwaśnej śmietany,rozbitej z pół łyżką mąki, dodać trochę cukru do smaku, pół łyżeczki maggi i podawać do mięsa pieczonego lub duszonego.”
Kapusta o oryginalnym smaku. Zróbcie , zamknijcie oczy i podczas jedzenia poczujcie się jak na staropolskiej biesiadzie. Polecam!