Ogórki konserwowe z papryką

Przepis z internetu. Do sałatek, obiadu czy na przystawkę do bezpośredniego spożycia. Polecam!

  • Składniki na 1 słoik litrowy:
  • 1 kg małych,  twardych ogórków
  • garść małych cebulek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek zielonego kopru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1,5 szkl. octu 10%
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 główka czosnku

Wykonanie:
Ogórki zalać zimną wodą. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paski. Koper umyć z łodygami i baldachimem. Zalewę krótko zagotować. Czosnek obrać i podzielić na ząbki. W słoju ułożyć ciasno ogórki, dodać koper, czosnek, gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie, cebulki i paski papryki. na wierzch położyć gałązkę kopru. Zalać zalewą. Pasteryzować od wrzenia 20 min. po wystudzeniu przenieść w chlodne miejsce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Wspaniala propozycja na pewno wypróbuję 😍😍😍😍

2
0
Skomentuj przepisx