Przepis z internetu. Do sałatek, obiadu czy na przystawkę do bezpośredniego spożycia. Polecam!
- Składniki na 1 słoik litrowy:
- 1 kg małych, twardych ogórków
- garść małych cebulek
- 1 papryka czerwona
- 1 pęczek zielonego kopru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- zalewa:
- 1 litr wody
- 1,5 szkl. octu 10%
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka soli kamiennej
- 1 główka czosnku
Wykonanie:
Ogórki zalać zimną wodą. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paski. Koper umyć z łodygami i baldachimem. Zalewę krótko zagotować. Czosnek obrać i podzielić na ząbki. W słoju ułożyć ciasno ogórki, dodać koper, czosnek, gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie, cebulki i paski papryki. na wierzch położyć gałązkę kopru. Zalać zalewą. Pasteryzować od wrzenia 20 min. po wystudzeniu przenieść w chlodne miejsce. Smacznego!
Wspaniala propozycja na pewno wypróbuję 😍😍😍😍
Dziękuję, nam bardzo smakują. Pozdrawiam!