Pizza bezglutenowa – bez mąki

Pomysł i przepis siostry Faustyny. Wyszła pizza smaczna i polecam dla tych, którzy nie tolerują glutenu. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 op. serka wiejskiego
  • 2 jaja
  • 1/2 szkl. tartego sera żółtego
  • dowolne dodatki( u mnie):
  • plasterki salami
  • przesmażone pieczarki z cebulką
  • małe pomidorki
  • kolorowa papryczka
  • przyprawy:
  • sól i pieprz
  • oregano

Wykonanie:
Do miski blendera włożyć serek wiejski, rozmącone jaja , 1/4 szkl. sera żółtego tartego i przyprawy do smaku

Wszystko zblendować. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i na niej rozsmarować albo 1 prostokątny placek albo 2 mniejsze okrągłe. Na placki naszej pizzy nakładamy wędlinę, pieczarki, warzywa i na całość dajemy resztę tartego żółtego sera. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika , termo obieg lub góra- dół, na 20 min( do roztopienia się sera. Pizza nam troszeczkę urośnie. Smacznego!

Uwaga!
W sezonie można na nią nakładać sezonowe warzywa np. cukinię, bakłażan, zielony groszek, fasolkę szparagową, kukurydzę, dynię….

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx