Danie dosyć ostre dla tych, którzy lubią ten smak. Polecam!
- Składniki:
- 1 opakowanie bobu ok. 200g
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- chili suszone lub 1 strąk wg uznania ostrości dania
- olej do smażenia
- sól
Wykonanie:
Bób umyć i wrzucić na wrzącą osoloną wodę ( na 1 litr wody 1 łyżka soli) gotować do ponownego wrzenia ok. 5 minut,. Wyłączyć i przelać na sicie. Wystudzony obrać. Na patelni rozgrzać olej, na nim krótko obsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz dodać bób i chili. Podsmażyć całość. podawać na ciepło z solą i skropiony olejem. Dla tych , którzy lubią bób w połączeniu z kiełbasą proponuję podać ją do niego z rusztu tzn ponacinać wierzch kiełbasy w kratkę i obsmażyć ją na oleju na którym robiliśmy nasz bób. Smacznego!
Oto linki do potraw z bobem na moim blogu: