Domowe gołąbki z kapusty
Każdy lubi gołąbki, a te domowe w sosie pomidorowym sporządzone wg przepisu babci to sprawdzona i wielokrotnie wykonywana potrawa w moim domu. Polecam!
- Składniki:
- 1 główka kapusty białej lub włoskiej
- 1/2 kg mięsa mielonego dowolnego wg uznania (ja biorę wieprzowo-wołowe)
- 1 torebka ryżu ugotowanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- koncentrat pomidorowy wg przepisu na blogu
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- szczyptę przypraw w proszku: gorczycy, kolendry, papryki słodkiej, tymianku, chili – wg uznania
Wykonanie:
Kapustę umyć, sparzyć we wrzącej wodzie, oddzielić każdy liść osobno. Wyciąć z liści grube włókna. Mięso mielone posolić, dodać majeranek i pieprz oraz pozostałe zioła wg uznania. Dodać do niego zeszkloną na oleju, drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Ugotować ryż i też go dodać do mięsa. Całość dobrze wymieszać.
Gotowy farsz mięsno-ryżowy włożyć na środek każdego liścia i ściśle zawinąć w rulon. Przygotować brytfannę lub garnek z szerokim dnem. Na dno nałożyć liście kapusty, na to układać ściśle jedną przy drugiej roladkę – gołąbka tak by miejsce zawinięcia gołąbka było pod jego spodem . Na wierzch też nałożyć na całej powierzchni gołąbków liście kapusty. Całość zalać koncentratem pomidorowym rozmąconym w wodzie w takiej ilości by 3/4 wysokości gołąbków była przykryta. Gołąbki gotować do miękkości na wolnym ogniu. W miarę ubytku bulionu pomidorowego należy go uzupełniać przegotowaną wodą.
Miękkie gołąbki wyciągamy na półmisek a z pozostałego bulionu pomidorowego robimy sos. 1 łyżkę mąki rozmieszamy z pół kubka śmietany i 1/4 kubka koncentratu pomidorowego. Chwilę gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać majeranek roztarty w dłoniach lub natkę pietruszki drobno pokrojoną. Polewamy sosem gołąbki. Ja dodatkowo podaję je z ziemniakami jako danie obiadowe, lub z pieczywem na ciepłą kolację.
Smacznego!