Ogórki kiszone w słojach
Ogórki kiszone własnej roboty przydadzą się do sałatek, zupy ogórkowej, obłożenia kanapek czy po prostu jako zagrycha do kielicha.
- Składniki:
- ogórki średniej wielkości najlepiej z własnej działki lub kupić te jaśniejsze, są mniej przenawożone
Na każdy 1 l słój: - 1 łyżka soli niejodowanej
- 2 baldachimy kopru
- 2 laski chrzanu
- młode liście chrzanu
- kilka liści wiśni lub czarnej porzeczki
- 3 ząbki czosnku
- woda przegotowana
Wykonanie:
Ogórki umyć i przebrać. Koper i liście przepłukać. Na dno każdego słoja włożyć po 1 baldachimie kopru, a na to ułożyć pionowo ogórki. Ja układam częścią jasną ogórka do dołu. Między to wypełnić obranymi częściami chrzanu i czosnku oraz liśćmi. Na wierzch włożyć następny baldachim kopru. Tak robię z pozostałymi słojami. Liczę ile ich wyszło i wg tego przegotowuję wodę z solą np. mam 5 słoi to wsypuję 5 łyżek soli na ok. 3 l wody (w czajniku mam wodę przegotowaną i w razie jej braku uzupełniam nią słoje). Gorącą zalewą solną zalewam ogórki, szczelnie zakręcam i przenoszę w chłodne miejsce.
Polecam!
Dobre bo sprawdzone