Przepis stary jak świat. Klasyczne ogórki jak z PRL do wódeczki i do sałatki- jak kto woli. Polecam!
- Składniki:
- ogóreczki małe
- chrzan
- cebula
- gorczyca
- ziarenka pieprzu czarnego
- papryczka chili
- gałązki zielonego kopru
- zalewa:
- 4 l wody
- 1/2 l octu 10%
- 1,5 łyżki soli kamiennej
- 1/2 szkl. cukru kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
Wykonanie:
Ogórki namoczyć w zimnej wodzie. chrzan obrać i podzielić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Papryczkę chili umyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalewę zagotować.
Ogórki odcedzić z wody i ułożyć jeden przy drugim ciasno w słojach. Do każdego słoja dodać szczyptę gorczycy, kilka ziaren pieprzu i kilka kawałków chrzanu, plasterków cebuli i po 1 plasterku chili. Zalać wymieszaną zalewą ( po 1 liściu laurowym i ziaren ziela angielskiego z zalewy powinno tez znaleźć się w każdym słoiku). Przykrywamy gałązką kopru i zakręcamy a od wrzenia pasteryzujemy 20 min. Przekręcamy do góry nogami a jak słoje wystygną przenosimy w chłodne miejsce. Smacznego!