Pasta ogórkowa

Pasta ogórkowa

Pasta ogórkowa

Dostałam do spróbowania tą pastę jako „zielony ketchup” do pieczywa. Spróbowałam i zainspirował mnie jej smak i kolor. Zrobiłam, mam zapas na zimę i do zaskakiwania gości kulinarnymi nowościami. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 10 ogórków dużych
  • 5 jabłek kwaśnych
  • 3 cebule
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • po 1 łyżeczce: kolendry mielonej, koperku zielonego siekanego, kurkumy
  • 2 łyżeczki soli niejodowanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 gałązki mięty

 

Wykonanie:

Ogórki i jabłka obrać i przetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Wszystko wrzucić do garnka i zagotować, zmniejszyć ogień, dodać przyprawy, na koniec cukier, sól, ocet i miętę. Gotować ok. 50 min do uzyskania konsystencji pasty. Wlać do czystych małych słoików i pasteryzować ok. 15 minut. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx