Pasta ogórkowa
Dostałam do spróbowania tą pastę jako „zielony ketchup” do pieczywa. Spróbowałam i zainspirował mnie jej smak i kolor. Zrobiłam, mam zapas na zimę i do zaskakiwania gości kulinarnymi nowościami. Polecam!
- Składniki:
- 10 ogórków dużych
- 5 jabłek kwaśnych
- 3 cebule
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- po 1 łyżeczce: kolendry mielonej, koperku zielonego siekanego, kurkumy
- 2 łyżeczki soli niejodowanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 2 gałązki mięty
Wykonanie:
Ogórki i jabłka obrać i przetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Wszystko wrzucić do garnka i zagotować, zmniejszyć ogień, dodać przyprawy, na koniec cukier, sól, ocet i miętę. Gotować ok. 50 min do uzyskania konsystencji pasty. Wlać do czystych małych słoików i pasteryzować ok. 15 minut. Smacznego!