Sałatka z awokado i jajek

Inspiracją do zrobienia tej sałatki był przepis p. T. Strzelczyka,, Oddasz fartucha”. P. Tomek zrobił pyszną pastę z awokado, a ja dodałam troszeczkę swoich składników i z podobnego składu jego pasty zrobiłam taką oto sałatkę. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 szt awokado
  • 3 gotowane jajka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z cytryny
  • pół słoika konserwowych  patisonów  ( p. Tomek użył konserwowe ogórki- 3 szt)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 op. mix sałat

Wykonanie:
opakowanie już mytych sałat umieścić w misce. Jajka obrać i podzielić na większe kawałki. Cebulę pokroić drobno, patisony na większe kawałki. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę ( nie wyrzucać- pod przepisem dowiesz się na co ona się przyda). Z awokado wydrążyć miąższ i pokrojony razem z pozostałymi składnikami przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny. Osobno rozmieszać miód z musztardą i majonezem. Polać tym sałatkę. Do smaku dodać pieprz i sól. Wymieszać i można jeszcze dodać pokrojony zielony koperek. Smacznego!
Uwaga!
Pestki z awokado suszę na kaloryferze, a potem ścieram na tarce i taką naturalną odżywką posypuję ziemię roślin doniczkowych.

Pan Tomasz wszystkie składniki ( nie dawał  sałaty) blendował i uzyskał smaczną pastę na kanapki. Też polecam!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx