Inspiracją do zrobienia tej sałatki był przepis p. T. Strzelczyka,, Oddasz fartucha”. P. Tomek zrobił pyszną pastę z awokado, a ja dodałam troszeczkę swoich składników i z podobnego składu jego pasty zrobiłam taką oto sałatkę. Polecam!
- Składniki:
- 2 szt awokado
- 3 gotowane jajka
- 1/2 czerwonej cebuli
- sok z cytryny
- pół słoika konserwowych patisonów ( p. Tomek użył konserwowe ogórki- 3 szt)
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 op. mix sałat
Wykonanie:
opakowanie już mytych sałat umieścić w misce. Jajka obrać i podzielić na większe kawałki. Cebulę pokroić drobno, patisony na większe kawałki. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę ( nie wyrzucać- pod przepisem dowiesz się na co ona się przyda). Z awokado wydrążyć miąższ i pokrojony razem z pozostałymi składnikami przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny. Osobno rozmieszać miód z musztardą i majonezem. Polać tym sałatkę. Do smaku dodać pieprz i sól. Wymieszać i można jeszcze dodać pokrojony zielony koperek. Smacznego!
Uwaga!
Pestki z awokado suszę na kaloryferze, a potem ścieram na tarce i taką naturalną odżywką posypuję ziemię roślin doniczkowych.
Pan Tomasz wszystkie składniki ( nie dawał sałaty) blendował i uzyskał smaczną pastę na kanapki. Też polecam!