Zostały Ci białka? Oto pomysł na pyszny ananasowy serniczek. Jeżeli nie masz ananasów możesz użyć innych owoców surowych lub z puszki . Polecam!
- Składniki:
- ok. 50-100 g herbatników lub biszkoptów albo ciasteczek maślanych
- kilka łyżek masła orzechowego lub nutelli
- 1 wiaderko serka waniliowego( może być inny)
- 1 puszka ananasów odsączonych z zalewy ok. 150g
- 8 łyżek cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 białka
Wykonanie:
Dno małej tortownicy wyłóż ciastkami pokruszonymi i zmieszanymi z kremem. Ubij dno równomierną warstwą. Na to nałóż odsączone owoce.
Ubij pianę z białek z cukrem na sztywno ,dodaj budyń stopniowo i małymi porcjami wmieszaj serek. Tak przygotowaną masę wlej na ananasy. Wyrównaj, włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz góra, dół 30 min, a potem zmniejsz temp. do 150 stopni C i piecz jeszcze 15-20 min. Wyłącz, zostaw w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Potem dowolnie ozdób. Smacznego!