Staropolska kapusta kiszona z ogórkiem

Staropolska kapusta kiszona z ogórkiem

Przepis pochodzi z „Uniwersalnej książki kucharskiej” Marii Ochorowicz-Monatowa.
Tak przyrządzona kapusta była przysmakiem podawanym na dworach. Zrobiłam, spróbowałam i podaję przepis wg oryginału.

 

  • Podaję składniki:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 3-4 obrane ze skórki ogórki kiszone
  • 1 łyżka masła lub słoniny
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanki rosołu lub bulionu
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • cukier do smaku
  • 1/2 łyżeczki maggi (ja myślę, że chodzi tu o suszony lubczyk)

 

 

„Pół kilograma kiszonej kapusty i trzy lub cztery obrane z łupy i skrajane w talarki kiszone ogórki zmieszać razem w kamiennej rynce. Włożyć łyżkę masła lub słoniny, pół drobno usiekanej cebuli, trochę pieprzu, soli, zalać szklanką rosołu lub bulionu i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta i ogórki będą zupełnie miękkie. Wtedy podprawić kilku łyżkami kwaśnej śmietany,rozbitej z pół łyżką mąki, dodać trochę cukru do smaku, pół łyżeczki maggi i podawać do mięsa pieczonego lub duszonego.”

Kapusta o oryginalnym smaku. Zróbcie , zamknijcie oczy i podczas jedzenia poczujcie się jak na staropolskiej biesiadzie. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx