Dotychczas robiłam zupy z botwinki na bazie mięsa. Ta jest inna i również smaczna. Polecam!
- Składniki:
- 1 włoszczyzna
- 4 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 pęczek młodej botwinki z buraczkami
- 1 mała śmietana 30%
- olej do smażenia
- 2 łyżki octu( ja miałam z hibiskusa) może być inny
- 2-3 ząbków czosnku
- przyprawy:
- lubczyk
- macierzanka lub majeranek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Botwinkę dokładnie wypłukać, buraczki obrać i pokroić na mniejsze części wraz z łodyżkami i liśćmi. Włoszczyznę obrać i drobno pokroić. Na dnie garnka rozgrzać olej i na nim przesmażyć włoszczyznę wraz z czosnkiem. Wszystko zalać wodą dodając ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw. Po czym dodać botwinkę i dalej gotować do miękkości buraczków. Do smaku dodać sól, pieprz i przyprawy. Wyłączyć i polać zaprawioną gorącą zupą śmietanką. Smacznego!
Podaję linki do innych przepisów na potrawy z udziałem botwinki: