Zupa dyniowa
Rozpoczął się sezon na dynię. Jak ją przyrządzać, żeby była smaczna? Dynię można wykorzystać do wielu dań obiadowych. Proponuję przepis na zupę dyniową.
- Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka lub porcja rosołowa
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 0,5 kg tartej na grubych oczkach dyni
- 2 jabłka kwaśne
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 kubka mleka
- sól i pieprz
- kurkuma
- sproszkowana czerwona słodka papryka
- peperoncino
- galgant i bertram (opcjonalnie do smaku)
- tłuszcz do smażenia np. masło sklarowane lub olej
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, włożyć oczyszczonego fileta drobiowego lub porcję rosołową. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do garnka. Wszystko gotować do miękkości mięsa i warzyw.
PORADA: można zupę gotować w wersji wegetariańskiej, bez mięsa.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć przetartą dynię z jabłkami, chwilę dusić. Przelać to wszystko do garnka z mięsem i warzywami. Podgotować do miękkości dyni. Mięso lub porcję rosołową wyjąć z garnka. Całą zawartość garnka zmiksować na krem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. W kubku rozmącić mąkę z mlekiem. Dodać do tego trochę zupy, wymieszać i wlać stopniowo do garnka. Przegotować. Wyłączyć. Zupę można podawać z ugotowanym osobno makaronem, ryżem, płatkami jaglanymi lub owsianymi, jak kto lubi. Może być też bez „wkładu”, podana w kubkach bulionówkach jako zupa krem.
Smacznego 🙂