Wegetariańska botwinka na ciepło

Dotychczas robiłam zupy z botwinki na bazie mięsa. Ta jest inna i również smaczna. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 włoszczyzna
  • 4 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 pęczek młodej botwinki z buraczkami
  • 1 mała śmietana 30%
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki octu( ja miałam z hibiskusa) może być inny
  • 2-3 ząbków czosnku
  • przyprawy:
  • lubczyk
  • macierzanka lub majeranek
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Botwinkę dokładnie wypłukać, buraczki obrać i pokroić na mniejsze części wraz z łodyżkami i liśćmi. Włoszczyznę obrać i drobno pokroić. Na dnie garnka rozgrzać olej i na nim przesmażyć włoszczyznę wraz z czosnkiem. Wszystko zalać wodą dodając ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw. Po czym dodać botwinkę i dalej gotować do miękkości buraczków. Do smaku dodać sól, pieprz i przyprawy. Wyłączyć i polać zaprawioną gorącą zupą śmietanką. Smacznego!

Podaję linki do innych przepisów na potrawy z udziałem botwinki:

Botwinka na serwatce

Zupa botwinka na ciepło

Zupa zielona botwinka

Zupa botwinka

Zapiekanka na cieście francuskim z botwinką

Botwinka w słoikach

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx