Bób z czosnkiem i chili

Danie dosyć ostre dla tych, którzy lubią ten smak. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 opakowanie bobu ok. 200g
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • chili suszone lub 1 strąk wg uznania ostrości dania
  • olej do smażenia
  • sól

Wykonanie:
Bób umyć i wrzucić na wrzącą osoloną wodę ( na 1 litr wody 1 łyżka soli) gotować do ponownego wrzenia ok. 5 minut,. Wyłączyć i przelać na sicie. Wystudzony obrać. Na patelni rozgrzać olej, na nim krótko obsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek  oraz dodać bób i chili. Podsmażyć całość. podawać na ciepło z solą i skropiony olejem. Dla tych , którzy lubią bób w połączeniu z kiełbasą proponuję podać ją do niego z rusztu tzn ponacinać wierzch kiełbasy w kratkę i obsmażyć ją na oleju na którym robiliśmy nasz bób. Smacznego!
Oto linki do potraw z bobem na moim blogu:

Bób z marchewką

Bób z makaronem

Kotlety z jajek i bobu

Kokardki z bobem

Sałatka z bobu i kurczaka

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx