Robiłam już wiele zapiekanek z użyciem tego uniwersalnego warzywa jakim jest cukinia. Na moim blogu z jej użyciem znajdziesz aż 4 przykłady takich zapiekanek. Są mięsne i wegetariańskie. Pod opisem dzisiejszej propozycji zapiekanki podaję linki do ich przepisów. Dzisiaj proponuję zapiekankę w lżejszej wegetariańskiej opcji z marchewką. Polecam na obiad lub obiado-kolację.
- Składniki:
- 3 młode cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 papryka czerwona 1 duża marchew
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- przyprawa kebab-gyros
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 230 g maki pszennej
- 200 g tartego żółtego sera.
Wykonanie:
Cukinie umyć i wraz ze skórką( tylko młode, w starszych trzeba skórkę obrać)-za pomocą temperówki lub specjalnego nożyka wycinamy spaghetti. Przekładamy je na większy durszlak i lekko solimy. W tym czasie nam odsączy się płyn z cukinii. Marchew obieramy i też za pomocą tego nożyka wycinamy z niej spaghetti. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Paprykę czerwoną myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobne paseczki. Natkę pietruszki po umyciu drobno szatkujemy. Na patelnię wlewamy tłuszcz i na nim szklimy cebulę potem do niej dokładamy spaghetti marchewkowe oraz czosnek i paprykę. Wszystko przesmażamy. W osobnej misce rozbijamy jaja i je mieszamy z mlekiem stopniowo do nich dodając mąkę pszenną. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do uzyskanego ciasta wsypujemy odsączoną cukinię oraz wystudzoną zawartość patelni wraz z solą, pieprzem i przyprawą do smaku. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Na całość równomiernie nakładamy warstwę żółtego sera. Wkładamy do piekarnika nastawiamy na 200 stopni C i zapiekamy ok 1 godziny. Kroimy gorącą zapiekankę i polewamy np. ketchupem. Smacznego!
Przykłady innych zapiekanek z cukinią w blogu: