Zapiekanka z cukinii i marchwi

Robiłam już wiele zapiekanek z użyciem tego uniwersalnego warzywa jakim jest cukinia. Na moim blogu z jej użyciem znajdziesz aż 4 przykłady takich zapiekanek. Są mięsne i wegetariańskie. Pod opisem dzisiejszej propozycji zapiekanki podaję linki do ich przepisów. Dzisiaj proponuję zapiekankę w lżejszej wegetariańskiej opcji z marchewką. Polecam na obiad lub obiado-kolację.

  • Składniki:
  • 3  młode cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 papryka czerwona 1 duża marchew
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • przyprawa kebab-gyros
  • 3 jaja
  • 300 ml mleka
  • 230 g maki pszennej
  • 200 g tartego żółtego sera.

Wykonanie:
Cukinie umyć i wraz ze skórką( tylko młode, w starszych trzeba skórkę obrać)-za pomocą temperówki lub specjalnego nożyka wycinamy spaghetti. Przekładamy je na większy durszlak i lekko solimy. W tym czasie nam odsączy się płyn z cukinii. Marchew obieramy i też za pomocą tego nożyka wycinamy z niej spaghetti. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Paprykę czerwoną myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobne paseczki. Natkę pietruszki po umyciu drobno szatkujemy. Na patelnię wlewamy tłuszcz i na nim szklimy cebulę potem do niej dokładamy spaghetti marchewkowe oraz czosnek i paprykę. Wszystko przesmażamy. W osobnej misce rozbijamy jaja i je mieszamy z mlekiem  stopniowo do nich dodając mąkę pszenną. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do uzyskanego ciasta wsypujemy odsączoną cukinię oraz wystudzoną zawartość patelni wraz z solą, pieprzem i przyprawą do smaku.  Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Na całość równomiernie nakładamy warstwę żółtego sera. Wkładamy do piekarnika nastawiamy na 200 stopni C i zapiekamy ok 1 godziny. Kroimy gorącą zapiekankę i polewamy np. ketchupem. Smacznego!

Przykłady innych zapiekanek z cukinią w blogu:

Zapiekanka z cukinii polana domowym sosem tzatziki

Zapiekanka cukiniowa

Zapiekanka w tortilli

Zapiekanka cukiniowa

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx