Pasta brokułowa
- Składniki:
- 1 brokuł
- 1 opakowanie serka kanapkowo-sałatkowego (ja zużyłam Tolonis 270g)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Brokuł ugotować w osolonej wodzie (ok. 1 łyżki stołowej na 2-3 l wody). Ma być ugotowany, a nie rozgotowany! Przełożyć na sito, potem do miski. Następnie zmiksować z serkiem sałatkowym, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem przez praskę. Całość dobrze wymieszać, dosmaczyć i jeść z pieczywem. Ja lubię na wierzch kanapek kłaść rzodkiewkę, pomidor paprykę lub ogórek konserwowy. Pasta jest prosta w wykonaniu, a miseczka starczy dla 4 osobowej rodziny, co najmniej na kilka posiłków śniadaniowo-kolacyjnych. Za każdym razem można wzbogacić o inny dodatek „na wierzch” pasty.
Smacznego 🙂